Joogaaminen kotona on erinomainen tapa lievittää stressiä, löytää sisäinen rauha ja parantaa kehon joustavuutta. On kuitenkin tärkeää aloittaa oikein ja turvallisesti, erityisesti jos olet vasta tutustumassa joogan maailmaan. Tässä artikkelissa saat vinkkejä siihen, miten voit aloittaa joogan kotona turvallisesti, ilman tarvetta kalliille varusteille tai ilman aiempaa kokemusta.

Opas joogan aloittelijoille

1. Löydä oikea paikka joogalle kotoa

Valitse kotona rauhallinen ja esteetön paikka joogaharjoittelulle. Tämä voi olla olohuoneessasi, aulassa tai vaikka makuuhuoneesta löytyvä tyhjä tila. Varmista, että tilassa on riittävästi valoa ja että voit rentoutua häiriöttä. Säilytä joogamattoa tässä tilassa, niin että sinun on helppo ottaa se esille.

2. Joogan aloittamiseen et tarvitse kalliita välineitä

Et tarvitse kalliita joogamattoja tai välineitä aloittaaksesi. Käytä aluksi paksua huopaa tai pehmeää mattoa. Joogaan ei myöskään tarvitse erityisiä vaatteita. Riittää että puet päälle mukavat vaatteet, jotka eivät rajoita hengitysta tai liikettä.

3. Aloita aloittelijoille sopivilla joogaharjoituksilla

Aloita aloittelijoille sopivilla harjoituksilla. Esimerkiksi Joogakurssi.fi jäsensivustolla on Opi joogan alkeet osio josta voit lähetä liikkeelle. Voit tehdä harjoituksesta vain osan ja lopettaa kesken. Seuraavalla kerralla voit tehdä samaa harjoitusta ja edetä pidemmälle. Nettijoogakurssilla on myös se hyvä puoli että voit kerrata halutessasi samoja joogatunteja useampaan kertaan ja saat varmuutta kotona joogaamiseen. Joogakurssilla voit myös opetella yksittäisiä joogan perusasanoita liikepankin avulla. Tai voit katsoa videon ennakkoon läpi, jotta tiedät mitä harjoituksessa on tulossa.

4. Kuuntele kehoasi aina harjoituksen aikana

Jooga on henkilökohtainen kokemus, ja on tärkeää kuunnella kehoasi. Älä pakota itseäsi asentoihin, jotka tuntuvat epämukavilta tai kivuliailta. Aloittelijana on normaalia, että kehosi tarvitsee aikaa sopeutua. Ole armollinen itsellesi ja antaudu harjoitukselle sellaisena kuin olet. Vähitellen lempeästi pehmitellen kehon joustavuus lisääntyy.

5. Harjoittele säännöllisesti saat tuloksia

Joogaan liittyvät edut tulevat säännöllisestä harjoittelusta. Yritä varata aikaa joogalle useita kertoja viikossa edes pieniä hetkiä, jotta voit nähdä ja tuntea positiiviset muutokset kehossasi ja mielessäsi. 

6. Opettele rentoutumaan niin stressi laskee

Rentutuminen on osa joogaa, mutta se voi tuntua aluksi vaikealta. Harjoittelemalla opit tämänkin taidon ja huomaat kuinka hyvää meditaatiot ja rentoutukset tekevät. Rentoutuharjoitukset auttavat vähentämään stressiä ja parantamaan unen laatua. Makaa selälläsi, sulje silmäsi ja keskity rauhalliseen hengitykseen. Halutessasi voit ottaa ohjatun meditaation tukemaan rentoutumistasi.

Joogan aloittaminen kotona on palkitseva matka kohti hyvinvointia ja tasapainoa. Muista, että kaikki edistyvät omassa tahdissaan, joten älä ole liian ankara itsellesi. Muista kuunnella kehoasi ja nauti joogahetkistäsi kotona turvallisesti ja mukavasti.

Vastaa